Kérdését, véleményét, információit írja meg nekünk a következő címre:

alternativa.news@yahoo.com
 

Nagyvilág • Élő példa • Képzések • Közösségi kapcsolódás • Megtartó múlt

 
 

Civil kezdeményezések

Gyermekotthon Torockón

Created 10-10-05 17:55 | Last change 10-10-06 15:01
Böjte Csaba atyát aligha kell bemutatni, az általa vezetett, 1998-ban bejegyzett magán gyermekvédelmi központ és az azt működtető dévai Szent Ferenc Alapítvány tevékenységéről minden magyar ember tud Erdélyben s Magyarországon, és szerte a nagyvilágban, ahol magyarok élnek.
Azt azonban valószínűleg kevesen tudják, hogy az általa vezetett szervezet Kőmíves Kelemen városán kívül számos más helyen működtet bentlakóotthonokat, főként katolikus vidékeken: az alapítványi honlapok tanúsága szerint Fehér, Hunyad, Maros, Kovászna, Hargita, Szatmár, Bihar, Arad és Temes megyében, valamint a magyarországi Csobánkán – összesen tizenöt helyen. Ezenkívül az alapítvány székhelyén magániskola, Árkoson kismamaotthon, Kolozsváron és Déván kollégium, a Küküllő és a Nyárád mentén, valamint Brassó, Hargita, Szatmár megyében napköziotthonok is működnek a rászorulók részére.
„2000 gyerekem van” – nyilatkozta Csaba testvér nemrég egy televíziós interjúban. Hogy ennek a településnyi léleknek hogyan változik meg az élete, sorsa, amikor az alapítvány gondozottjává válik, abba nyertünk kis betekintést a torockói Kis Szent Teréz gyermekotthon meglátogatásakor.
A Waldorf-pedagógiát sokféle vád szokta érni, egyebek közt az, hogy túl nagy hangsúlyt fektet a művészeti és kézművesképzésre, az elméleti tárgyak oktatásával viszont túl keveset foglalkozik, s ez veszélyeztetheti a gyermek későbbi szakmai felkészültségét, s végső soron a társadalomba illeszkedését.
Ezév márciusában az iskola és az iskolát támogató Szabadságra Nevelés Alapítvány, Leonardo elnevezéssel, oktatási-promotálási programot indított annak érdekében, hogy a kolozsvári közönséggel jobban megismertesse a Waldorf-pedagógia módszereit. A program keretében szervezett nyári művészeti gyermektábor alkalmával László Áronnal, az iskola fizikatanárával, az alapítvány ügyvezető elnökével arról beszélgettünk, hogyan segíti a Waldorf-oktatás a gyermekek beilleszkedését a közösségbe, illetve hogyan kapcsolódik maga az iskola a helyi közösségek életébe.

Tábor a magyarságért, az ifjak szervezésében

Created 10-10-11 15:53 | Last change 10-10-13 09:56
Idén augusztus 11–15. között hatodik alkalommal tartották meg az EMI-tábort.
A rendezvény helyszíne ötödik éve Gyergyószentmiklós. A tábor szervezője az Erdélyi Magyar Ifjak civil szervezet.
A szervezet 2003-ban alakult. Mint Soós Sándor elnök egy régebbi sajtónyilatkozatából kiderül, az alapítók célja volt összefogni az erdélyi ifjúságot egy olyan szervezetbe, amely nemzeti értékekre épít, programjaival nyíltan a magyarságot szolgálja.

Támogassuk a magyarországi árvízkárosultakat!

Created 10-07-15 18:48 | Last change 10-07-15 18:49
Hetek óta megrendüléssel követjük a magyarországi árvízi helyzetet és együttérzünk a vészhelyzetbe került embertársainkkal. Elevenen él bennünk a 2005. évi udvarhelyszéki árvíz borzalma, amelyet anyaországi nemzettársaink példátlan segélyezési hullámmal igyekeztek enyhíteni.

Most rajtunk a sor, hogy lelkiismeretünkre hallgatva az árvízkárosult magyar testvéreink segítségére siessünk!

Jázminsarok

Created 10-07-15 18:22 | Last change 10-07-15 18:42
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one