Kérdését, véleményét, információit írja meg nekünk a következő címre:

alternativa.news@yahoo.com
 

Nagyvilág • Élő példa • Képzések • Közösségi kapcsolódás • Megtartó múlt

 
 

Tábor a magyarságért, az ifjak szervezésében

Created 10-10-11 15:53 | Last change 10-10-13 09:56

Tábor a magyarságért, az ifjak szervezésében

Idén augusztus 11–15. között hatodik alkalommal tartották meg az EMI-tábort.
A rendezvény helyszíne ötödik éve Gyergyószentmiklós. A tábor szervezője az Erdélyi Magyar Ifjak civil szervezet.
A szervezet 2003-ban alakult. Mint Soós Sándor elnök egy régebbi sajtónyilatkozatából kiderül, az alapítók célja volt összefogni az erdélyi ifjúságot egy olyan szervezetbe, amely nemzeti értékekre épít, programjaival nyíltan a magyarságot szolgálja.

A négyes kilométernél levő kempingnél a táborba látogatót az információs sátor szolgálatosai fogadják. Közvetlenül a tábor bejáratánál rácsoskapu, körülötte nemzetőr egyenruhás felügyelők. A regisztráció hosszúra nyúló percei kissé felemás hangulatban telnek: a cseppet sem barátságos, marcona képű őrök láttán az ember kételkedni kezd, hogy az elkövetkezendő napokban kellemes időtöltésben lehet itt része. Aztán a kedves recepciós lányoktól megkapja a napi-heti részvételi jogot igazoló karszalagot, és belép a tábor színhelyére, ahol pezsgő hangulat fogadja: körben sátorok, a közbülső téren a legkülönböző korú résztvevők sétálgatnak, beszélgetnek, tárgyalják a látottakat-hallottakat. A rendezvény jellegét a külsőségek erőteljesen tükrözik: a sátorok előtt nemzeti színű lobogók kitűzve, a résztvevők viseletén, a standokon árult emléktárgyakon csupa nemzeti szimbólum.

 

Nagy az érdeklődés

 

Az első Erdély-szintű tábort 2005-ben tartották. A rendezvény céljaként tűzték ki a nemzeti értékeket fontosnak tartó, a Kárpát-medencében, és főleg Erdély-szerte hasonlóan gondolkodó fiatalokat összefogni, felhívni a figyelmet a magyar megmaradás legfontosabb kérdéseire, az azt célzó kezdeményezésekre, lehetőséget nyújtani a párbeszédre a mai nemzetpolitikai kérdésekről.

Már az első évben a tervezett 300 fő helyett körülbelül ezren vettek részt a rendezvényen. A résztvevők száma évről évre nőtt, mára fesztivállá nőtte ki magát. Az idei, 6. EMI-táborban körülbelül 15-16 000 jegyet adtak el. A táborban a legtöbb az erdélyi résztvevő, de az utóbbi években több busz érkezet az anyaországból, és voltak résztvevők Felvidékről, Kárpátaljáról és Délvidékről is. Délvidéken egyébként szintén tartanak EMI-tábort - a rendezvények névazonossága nem véletlen, ugyanis az Erdélyi Magyar Ifjak, mint egyesület, akárcsak a másik tábort szervező Délvidéki Ifjúsági Szervezet, tagja az Egyesült Magyar Ifjak budapesti székhelyű ernyőszervezetnek.

Az indulás óta a rendezvény szervezői és visszatérő résztvevői ifjúkból felnőttekké cseperedtek. A tábor rendezvényei iránt különben is nagy volt a középkorúak, illetve az idősebb korosztály érdeklődése, kezdettől fogva. Így, bár nevében ifjúsági, a táborban a legkülönbözőbb korúakkal találkozunk, karonülő gyermektől nyolcvanévesig.

 

Tábori kínálat

 

Az évek alatt kialakult a rendezvény tipikus programszerkezete, a különböző típusú foglalkozásokat a tematikus sátrakban tartják. Évről éve van kézműves sátor, művészsátor, hagyományőrző sátor, film- és borsátor, EMI- és társalgó sátor, lelki és spirituális kérdésekkel foglalkozó ún. keskeny út sátor. Az éves táborok tematikusak, a központi témához kapcsolódó rendezvényeknek az előadósátor nyújt helyszínt. Amíg a szülők az előadásokat követik, csemetéikkel a gyermeksátorban foglalkoznak az oktatók. Idén indult a szórványkérdésekkel foglalkozó sátor.

A naponta működő sátrak gazdag műsorán kívül részt lehet venni sok más programon is, szerveznek túrázást, futballmérkőzést, önvédelmi edzést, íjászatot, táncházat. Esténként egy-egy neves magyar könnyűzene-együttes szórakoztatja a közönséget.

 

Az idei tábor mottója: „Legyen úgy, mint régen volt"

 

Az idei tábor kiemelt témái voltak a magyar nemzetpolitika a Kárpát-medencében és a szórványmagyarság helyzete Erdélyben.

Előadást tartani, illetve kerekasztalbeszélgetésekre meghívták a nemzeti érdekeket felvállaló anyaországi és erdélyi politikai csoportosulások képviselőit. A Fideszt Kövér László, a magyar országgyűlés elnöke, a Jobbik Magyarországért Mozgalmat Vona Gábor elnök képviselte. Erdélyből részt vettek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Székely Nemzeti Tanács és a Magyar Polgári Párt képviselői. Ezenkívül a rendezvényen jelen voltak a történelmi egyházak, és a magyar nemzet sorsával foglalkozó civil szervezetek, mozgalmak képviselői is, valamint a kérdéssel foglalkozó szakemberek.

Tettenérhető volt a szándék: egy olyan időszakos fórumot működtetni, ahol a magyar nemzet történelmi traumáit, a magyarság önérzetén esett sérelmeket - Trianont, az egyházi vagy politikailag veszélyesnek ítélt más személyek kommunizmus alatti üldöztetését - nyíltan tárgyalni lehessen, ezáltal elősegíteni a sebek kitisztulását a nemzetlélek mélyrétegeiből, és a magyar nemzetpolitika egészséges mederbe terelését.

A fő témákhoz kapcsolódó előadások közül csupán néhányat említünk meg (a tábor teljes programja a rendezvény hivatalos honlapján, a http://www.emitabor.hu/erdely/?o=3 linken olvasható): Trianon - esélyeink az esélytelenségben. Elmulasztott döntések; Besúgók az egyházban - a kommunizmus átka; A nyelvében szorongó erdélyi magyar. Utazás az erdélyi magyar szórványlélektan mélységeibe; Trianon okai, előzményei, következményei; Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés - lehetőségek, kudarcok, eredmények; Népszámlálás 2011; Fekete Március; 56 Erdélyben; Hitvallók és ügynökök; Az új magyar kormány nemzetpolitikája - a magyar állampolgárság kérdése.

A kisebb sátrak szórakoztató jellegű, vendégcsalogató műsorán túl igen gazdag volt a helyi, közösségépítő, tudatosító szándékú, fejlesztő vagy egyéb szociális kezdeményezéseket bemutató program. A résztvevők megismerkedhettek az EMI kezdeményezéseivel - egyebek közt a magyar nyelvhasználatra vonatkozó programokkal, az árvízkárosultak megsegítésére szervezett programmal, az induló szórványprogrammal, a helyi EMI-szervezetekkel -, a magyarság érdekeinek védelmét felvállaló más helyi szervezetekkel, a gyergyószentmiklósi partnerszervezet, a Caritas kezdeményezéseivel, de mindennap volt beszélgetés a társadalmi szinten jelentkező lelki betegségekről, közösségépítő játékok. A szándék nyilvánvaló: egyrészt a tapasztalatcsere és a működő programok, ötletek lehetőség szerinti kiterjesztése, másrészt a szélesebb közönség megszólítása, bekapcsolása a programokba. A helyileg, illetve Erdélyország-szinten működő programjait az EMI rendszeresen meghirdeti, ezek jellegének függvényében várják nemcsak a fiatalok, de minden érdeklődő jelentkezését.


Ajánlja ezt a cikket ismerősének
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one