Kérdését, véleményét, információit írja meg nekünk a következő címre:

alternativa.news@yahoo.com
 

Nagyvilág • Élő példa • Képzések • Közösségi kapcsolódás • Megtartó múlt

 
 

Augusztus első hete a Szoptatás Világhete

Created 14-08-05 14:49 | Last change 14-08-05 15:51
A Szoptatás Világhetét, mint akciós hetet 1992 óta szervezik meg, világszerte immár több mint 170 országban, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a szoptatás jelentőségére a gyermekhalandóság megelőzésében és a gyermekek testi-lelki egészségének a megőrzésében, és megerősítsék a társadalmi támogatást az anyatejes táplálás kultúrájának újbóli elterjesztése iránt.
 
Az Anyatejes táplálás világnapjának ötlete a Szoptatást Támogató Szervezetek Világszövetségétől (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) származik, az 1991-ben alakult szövetség még abban az évben javasolta az UNESCO-nak egy olyan esemény megszervezését világszerte, amely az anyákat szélesebb körben mozgósítsa a társadalmi szolidaritás megerősítése érdekében. A két szervezet közti egyeztetések arra a következtetésre vezettek, hogy komoly társadalmi hatást egy akciós héttel elérni, így került sor 1992-ben legelőször a Születés Világhetének (World Breastfeeding Week – WBW) a megszervezésére, a WHO és az UNICEF közös felterjesztésére 1990 augusztusában elfogadott Innocenti Deklaráció szellemében, amely a szoptatás védelmét és elősegítését célozza.
 
A Szoptatás Hetét Kolozsváron is megtartják, idén az Életfa Családsegítő Egyesület több programot a Cuibul Berzelor-ral közösen szervezett a szoptatós anyák és a szélesebb közönség számára.
Augusztus 5-én, kedd délután országos szintű eseményre kerül sor, egy időben több városban levetítik a Lions Mentor Association Îndrăznesc să alăptez! (Merek szoptatni!) című dokumentumfilmét. A vetítésre Kolozsváron du. 6 órától kerül sor a Mărăşti moziban. Erdélyben a film megtekinthető lesz még Besztercén, Brassóban, Csíkszeredán, Marosvásárhelyen, Nagybányán, Nagyszebenben, Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön és Temesváron is.
 
Îndrăznesc să alăptez! – filmajánló:
További információk a Szoptatás Világhetéről:
• World Breastfeeding Week
http://www.who.int/maternal_child_adolescent/news_events/events/2013/world_breastfeeding_week/en/
• Nurturing the Future Through World Breastfeeding Week. History
http://worldbreastfeedingweek.net/webpages/intro01.html
• A Szoptatás Világhete: augusztus 1-7.
http://www.lll.hu/node/253
 
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one