Kérdését, véleményét, információit írja meg nekünk a következő címre:

alternativa.news@yahoo.com
 

Nagyvilág • Élő példa • Képzések • Közösségi kapcsolódás • Megtartó múlt

 
 

Július 11. – Népesedési világnap

Created 11-07-17 23:19 | Last change 11-07-18 00:09

Július 11. – Népesedési világnap

1989-ben aláírták az ENSZ Fejlesztési Programját. A program vezetői javasolták, hogy július 11. legyen A világ népességének napja. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a népességnövekedés méreteire és az ezzel járó problémákra. 2001-ben a világ népessége több mint 6 milliárd volt és évente 77 millióval nő. Az ENSZ becslései szerint 2050-re nagyjából 8-10 milliárdan élünk a Földön.

Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/nepesedesi_vilagnap

Hans Rosling a globális népességnövekedésről

 

Népesség és kereslet

A Föld népessége folyamatosan nő, 2007 végére átlépte a 6 és fél milliárdot. Ha az egy főre jutó erőforrások nagyságrendje állandó is, az erőforrások iránti igény a népesség növekedése miatt folyamatosan nő. A világ népessége 2030-ra várhatóan az 1980-as évhez képest megkétszereződik és egyre iparosodottabb és olajfüggőbb lesz, ha minden így folytatódik tovább. Azonban az olaj és más ősmaradványi (fosszilis) erőforrások kimerülése miatt a népesség valószínűleg egy tetőzés után csökkenni kezd.

Richard E. Smalley 2003. szeptember 23-án tartott előadásában kifejtette, hogy az erőforrás-válság mellett a népességnövekedés a legnagyobb probléma. Véleménye szerint a fenntartható fejlődés csak kisebb népesség mellett valósítható meg.

„Az energiahiány a legnagyobb gond. Érdekes módon ha sikerülne megoldani az energiaproblémát, akkor a többi (víz, étel, környezet… stb.) szintén megoldódna. Egy kivétel van: a népesség. Ez is egy olyan paraméter, ami megoldaná a gondokat. Ha kb. 1 milliárd ember lenne a Földön, és tartaná az emberiség ezt a lélekszámot, akkor ez is megoldaná a problémák nagy részét - de ez is csak azért tudná megoldani a problémákat, mert kevesebb ember kevesebb energiát igényel, és az 1 milliárd az a lélekszám, ami lehetővé teszi a Földön a fenntartható fejlődést - legalábbis a jelenlegi tudásunk szerint."

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Olajhozam-cs%C3%BAcs#N.C3.A9pess.C3.A9g_.C3.A9s_kereslet

 

Bill Gates az energiáról: A nulla szintig újítunk!

 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one