Kérdését, véleményét, információit írja meg nekünk a következő címre:

alternativa.news@yahoo.com
 

Nagyvilág • Élő példa • Képzések • Közösségi kapcsolódás • Megtartó múlt

 
 

Május második szombatja: Fair Trade Világnap

Created 10-05-11 17:20 | Last change 11-07-11 09:51

Május második szombatja: Fair Trade, vagy Méltányos Kereskedelem Világnap

Mi a méltányos kereskedelem, a fair trade?

A cikk teljes egészében a http://tudatosvasarlo.hu honlapon olvasható, az alábbiakban csupán részleteket közlünk az anyagból.

A méltányos kereskedelem (fair trade) gondolata a legutóbbi negyven év során alakult ki a nyugati világban, válaszul a felismerésre, miszerint a kereskedelemből és annak fejlődéséből származó hasznon nem minden ország, és azok lakosságának minden rétege osztozik méltányosan.

A méltányos kereskedelem lényege, hogy az általános világpiaci áraktól függetlenül olyan árban állapodnak meg a résztvevők, amely valóban kifejezi az előállítók anyagi és munkaráfordításait. A méltányos kereskedelemben részt vevő felek minden esetben egyedi árat alakítanak ki, figyelembe véve a mindenkori gazdasági és szociális, sőt, ökológiai körülményeket. Azokban az esetekben, amikor az áruk árát nemzetközi egyezmények határozzák meg (például kávé vagy kakaó), minimál árat alakítanak ki, mely a világpiaci árnál magasabb. Ezáltal a termelők olyan továbbfejlesztett termelési rendszereket és munkakörülményeket tudnak átvenni, amelyek mind a gazdák, mind a munkások, mind pedig és a környezet hasznára válnak.

Az egyenlőtlenségek csökkentéséért

A méltányos kereskedelem magasabb bevételt biztosít a fejlődő országok termelőinek… (folytatás)

A kézművesekért és a kistermelőkért

A méltányos kereskedelem például kifejezetten hasznos a leginkább mezőgazdaságban, kézműiparban dolgozó kistermelőknek, mivel ők a fejlődő országokban gyakran elszigetelt falusi területeken élnek, és nem termelnek elegendő mennyiséget ahhoz, hogy közvetlenül exportálni tudjanak... (folytatás)

A piaci biztonságért

A méltányos kereskedelem kezdeményezései közé tartozik az előre fizetés, valamint szerződéses kapcsolatokat alakíthatnak ki… (folytatás)

Fejlődő és fejlett országok között

A méltányos kereskedelem koncepciója leginkább a fejlett és fejlődő államok közti kereskedelemre vonatkozik. Nem releváns közvetlenül az EU-ban gyártott… (folytatás)

Civilek kezdeményezték

A méltányos kereskedelem kezdeményezései a nem-kormányzati, civilszervezetektől erednek. Ezek a vásárló választására hagyatkoznak… (folytatás)

A teljes cikk itt olvasható: http://tudatosvasarlo.hu/cikkek/192


Mit tehet Ön?

• Vásároljon fair trade terméket!

Bár Romániában kevés ilyen termék kapható, a hazai gazdákat segítjük, ha helyi, lehetőleg ökológiai körülmények között vagy hagyományos gazdaságban termesztett élelmiszert vásárolunk, közvetlenül a termelőtől.

• Ha Ön egy szervezetet képvisel, írja alá az Úton egy egészséges, fenntartható, méltányos és szolidáris Közös Agrár- és Élelmiszerpolitika felé felhívást!

Részletek a felhívásból:

„Alulírottak meggyőződése, hogy az Európai Uniónak fel kell nőnie azokhoz a súlyos kihívásokhoz, melyekkel az európai mezőgazdasági és élelmezési szektor napjainkban szembenáll.

A mezőgazdaság és élelmiszertemelés több, mint félévszázadnyi iparosítását követően a fenntartható családi gazdálkodás és a helyi étkezési szokások egyaránt tért vesztettek Európában. Az élelmiszer-ellátás rendszere napjaink Európájában az olcsó fosszilis üzemanyagra épül, nem tekinti szűkös erőforrásnak a vizet és a termőföldet, és egy kalóriában, zsírban gazdag, gyümölcsben, zöldségben és gabonában szegény étrend kialakulását segítette elő a lakosság körében. Mezőgazdaságunk jövőjét a növekvő energiaköltségek, a természeti sokféleség drámai csökkenése, klímaváltozás, a csökkenő víz- és termőtalajkészletek veszélye árnyékolja be. (…)

Eljött az élelmiszer-önrendelkezés ideje: hisszük, hogy egy közös agrár- és élelmiszerpolitikának biztosítania és védelmeznie kell az uniós és tagjelölt országainak állampolgárainak cselekvési terét arra, hogy meghatározzák az élelmiszertermelést, -kereskedelmet és -fogyasztást érintő szabályozásukat, az alábbiakban részletezett alapelvek szerint:

Az új Közös Élelmezési és Mezőgazdasági Politika

1. Az élelmiszert egyetemes emberi jognak tekinti… (folyt.)

2. Az európai piac számára történő élelmiszer- és takarmánytermelést helyezi előtérbe (folyt.)

3. Támogatja az egészséges táplálkozási szokások elterjedését… (folyt.)

4. Kiemelt célja, hogy Európa minden táján megőrizze a mezőgazdasági tevékenységet… (folyt.)

5. Biztosítja a méltányos, hátrányos megkülönböztetéstől mentes feltételeket… (folyt.)

6. Tiszteletben tartja a globális és helyi környezetet…(folyt.)

7. Garantálja, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés génmódosítás-mentes maradjon…(folyt.)

8. Nem támogatja az ipari rendszerekben előállított bioüzemanyagok…(folyt.)

9. Biztosítja a teljes élelmiszerlánc átláthatóságát… (folyt.)

10. Csökkenti a hatalom koncentrációját… (folyt.)

11. Bátorítja a helyi, szezonális, minőségi termékek fogyasztását… (folyt.)

12. Forrásokat szentel annak, hogy a gyerekek megszerezhessék az egészséges és tápláló étel megtermeléséhez, elkészítéséhez és élvezetéhez szükséges készségeket és tudást."

A felhívást ide kattintva írhatja alá: http://www.europeanfooddeclaration.org/declaration/hu

 

A méltányos kereskedelemről további információkat az alábbi honlapokon talál:

http://www.fairtrade.org.uk/

http://www.oxfam.org/en/campaigns/trade

http://www.worldfairtradeday10.org/

 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one