Kérdését, véleményét, információit írja meg nekünk a következő címre:

alternativa.news@yahoo.com
 

Nagyvilág • Élő példa • Képzések • Közösségi kapcsolódás • Megtartó múlt

 
 

Olajgyűjtés Kolozsváron

Created 11-07-08 16:29 | Last change 11-07-11 12:28

Olajgyűjtés Kolozsváron – partnerek kerestetnek

Kolozsváron a Zöld Erdély Egyesület, együttműködve a Concept Oil, használt olaj begyűjtésével foglalkozó vállalkozással, olajbegyűjtő rendszer kialakítását és üzemeltetését kezdeményezi.

A cél Kolozsvár minden környezettudatos lakosa számára biztosítani a lehetőséget, hogy az elhasznált sütőolajától környezetbarát módon szabadulhasson meg. Ennek érdekében gyűjtőpontokat hoznak létre, ahova bárki beviheti és leadhatja az elhasznált olajat.

 

Partnerek kerestetnek!

A gyűjtőpontok létrehozása partneri alapon történik. Az együttműködő civil szervezetek, üzletek, vállalkozások saját irodájukban, üzlethelyiségükben helyezik el a Concept Oil által biztosított gyűjtőedényt, és meghatározzák azokat az időpontot vagy órarendet, amikor fogadják a használt olajat. Ez lehet naponta, hetente vagy akár havonta egy megadott időpont, amelyet majd népszerüsítenek a lakosság körében. A megtelt gyűjtőedény elszállításáról és új biztosításáról a Concept Oil gondoskodik.

Amennyiben segítenének, és érdekeltek az együttműködésben, keressék Kovács Csongort az alábbi elérhetőségeken:
kcsongor@yahoo.com, 0744-603930

 

A használt sütőolaj a háztartásokban nagy mennyiségben keletkező, különleges kezelést igénylő, veszélyes hulladék.

A túlhevült, sütéshez-főzéshez már nem használható - növényi eredetű - olaj, a fáradt olajhoz hasonlóan elsősorban azért veszélyes, mert az élő szervezeteket elzárja az oxigéntől, illetve a túlhevítés következtében rákkeltő anyagok keletkezhetnek benne. A lakosság által használt olaj nagy része a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Ez igen káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozhatja, a szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha az olaj az élővizekbe jut, a tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így pusztítja a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

A szállodákban és éttermekben kötelező módon szelektíven gyűjtik ezt a hulladékot, és feldolgozásával elkerülhető a környezet szennyezése. A háztartásokban keletkező használt sütőolaj begyűjtése azonban megoldatlan probléma.

Mi történik a begyűjtött használt sütőolajjal?

A használt étolajból bioüzemanyagot gyártanak. A tisztítás során keletkező hulladék (prézli-, ételmaradék stb.) a biodízelgyártás melléktermékeivel együtt pedig kiváló alapanyaga a biogáz előállításnak. A sütéshez elhasznált olajból a környezetet károsító hulladék helyett ezzel a megoldással újrahasznosított, környezetbarát termék lesz.

Forrás: http://www.greendex.ro/index.shtml?apc=hif-n5462

 

 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one