Kérdését, véleményét, információit írja meg nekünk a következő címre:

alternativa.news@yahoo.com
 

Nagyvilág • Élő példa • Képzések • Közösségi kapcsolódás • Megtartó múlt

 
 

Április 22. A Föld Napja

Created 10-07-14 23:03 | Last change 10-07-14 23:06

Április 22. A Föld Napja

A Föld Napja környezetvédelmi mozgalom 1970. április 22-én indult az Amerikai Egyesült Államokban, Gaylord Nelson wisconsin-i szenátor és Denis Hayes harvardi diák kezdeményezésére. Azóta világ szerte elterjedt, az utóbbi években ezen a tavaszi napon már több mint 140 országban próbálják felhívni különféle rendezvényekkel a közvélemény és a politikum figyelmét környezetünk állapotára.

Noha a Föld-napi rendezvények eredete sokkal korábbra datálódik, mint az ugyancsak tavasszal megszervezésre kerülő Föld Órájáé, utóbbi láthatóan sokkal szélesebb körű reklámnak örvend - gondoljunk csak a nemzeti és egyéb tévécsatornákon sugárzott reklámokra, az interneten keringő felhívásokra, illetve arra a honlapra, amelyen a világ bármely pontján élők jelezhetik csatlakozásukat a villanyoltási akcióhoz.

 

A világ helyzete

 

A világhálón megjelent anyagok tanúsága szerint az 1970-es, tehát majd' negyven évvel ezelőtti, nagy hatású Föld Napja rendezvény után - Amerikában ekkor szegény és gazdag, diák és falusi gazdálkodó, a politikai jobb- és baloldal a nyugati partvidéktől a keletiig összefogott, hogy a törvényhozókat felrázza a környezeti kérdések iránti közömbösségükből, és ez sikerült is! - szinte húsz évig nem történt jelentősebb esemény. Ekkor Dennis Hayes vezetésével - aki közben az alternatív energiaforrások ismert kutatója lett - újabb akció indult, amely immáron nemcsak a figyelemfelkeltést, de a mértékadó helyzetfelmérést is célozta. Az 1989-ben megalapított Föld Napja Nemzetközi Hírközpont évente jelentést ad ki A Világ helyzete címmel, amely az évtizedek óta komoly környezeti vészelyeket hordozó helyzeten kívül a gondok lehetséges megoldását, a jó gyakorlatot is igyekszik bemutatni. A kiadványt számos nyelvre lefordítják. A magyar változat megjelentetésével, illetve a mozgalom szellemiségével egyező és a naphoz kötődő egyéb környezettudatosítási akciók szervezésével az 1990-ben Magyarországon megalakult Föld Napja Alapítvány foglalkozik. (A mozgalom romániai eredetére vonatkozó adatokat az interneten nem találtunk.) A Világ helyzete sorozat legutóbbi köteteinek kiemelt témái:

• 2004 - A fogyasztói társadalom

• 2005 - Újragondolt biztonság

• 2006 - Fókuszban: Kína és India

• 2007 - Városaink jövője

• 2008 - Fenntartható gazdaság

• 2009 - Úton egy felmelegedő világ felé

• 2010 - A kultúra átalakítása. Fogyasztástól a fenntarthatóságig

 

Mit tehetek én?

 

A magyarországi alapítvány honlapján (www.fna.hu), egyebek között, szerepelnek a világ legfontosabb környezeti hírei, az ökológiai kultúrát fejlesztő cikkek, valamint egy teszt is, amely az egyéni fogyasztó környezettudatosságát hivatott felmérni. A Mit tehetsz te? című tesztben (a mozgalom mottója: Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?) ilyen kérdések szerepelnek:

Átlag 21 Celsius-foknál melegebbre sosem fűtöd a lakásodat?

• Mindig megjavíttatod a csöpögő csapot, vécétartályt?

• Feleslegesen nem szoktál vasalni? stb.

• Figyelsz arra, hogy ne használj sok vegyszert a háztartásodban? stb.

A teszt kiértékelője után szereplő kiegészítő javaslatok önmagukért beszélnek:

„• Figyeld meg a környezetedben, kinek mi a véleménye minderről.

• Jusson eszedbe, ezáltal is mennyivel többet tudsz meg.

• Járj utána még több információnak.

• Viselkedéseddel mutass példát.

• Kezdeményezz, szervezz - nem csak a környezet, hanem saját magad érdekében is.

• Csatlakozz - ha időd és lehetőséged engedi - valamilyen civil szervezethez."

 

 

A Föld Napja Kolozsváron

 

Biciklisfelvonulás

 

2007 ősze óta Kolozsváron, a Cycle Campaign Network (CCN) által 1998-ban indított mozgalomhoz csatlakozva, minden hónap utolsó szombatján biciklisfelvonulást tartanak. Ebben a hónapban, a Föld Napja alkalmából, rendhagyó felvonulásra kerül, az ünnepre való tekintettel csütörtökön, és a szokásostól eltérő útvonalon. Az akció fő célja felhívni a hivatalosságok, a sajtó, valamint a nagyközönség figyelmét a fenntartható városi közlekedés szükségére, amelynek legfontosabb módozatai a tömegközlekedés, a gyaloglás és a biciklizés. (Forrás: http://www.slicker.ro/2010/04/21/cu-bicicleta-de-ziua-pamantului/)

Szintén hagyományossá vált a kolozsvári EKE által szervezett Föld-napi túra.

 

Válaszúton az emberiség

 

Szombaton, április 17-én, a kolozsvári „Te-vezi" („Látjuk egymást") kub szervezésében Ovidiu Victor Coşbuc, határterületek kutatója, volt vatikáni könyvtárospap, jelenleg az „Exploratorii Naguali" („Naguálkutatók") egyesület elnöke, előadást tartott a várhatóan 2012-2013-ban megrendezésre kerülő TERRA 3 környezeti világ-csúcstalálkozóról.

A csúcstalálkozó célja rövid- és hosszúvátú intézkedéseket kidolgozni a bolygó ökoszisztémájának védelmében, valamint az ember és a Föld harmonikus kapcsolata érdekében. (a teljes cikk itt olvasható)

 

 

Ajánlott filmek

 

Al Gore: A klimaválság más szemmel nézve

 

Bármennyire is gazdag és érett a kommunikáció a demokráciánkban, még nincsenek meg a keretek, egy olyan merész kezdeményezésre, amelyre igazán szükség lenne. (…)hadd mondjam el, hogy mikor visszatértem Kiotóból 1997-ben a felhőtlen boldogsággal, hogy az áttörést elértük, és azután az USA szenátusa elé került az ügy, a 100 szenátorból mindössze 1 volt hajlandó beleegyezni, ratifikálni az egyezményt. Bármit is mondjanak a jelöltek, annak összhangban kell lennie azzal, amit az emberek mondanak. Ez a kihívás szerves része az egész civilizációnknak. A szén-dioxid civilizációnk távozó lehelete, szó szerint. Ráadásul a folyamat már megy magától. Hogy ezen változtassunk szükségünk van rálátásra, mércére, és a változás gyorsabb kell, hogy legyen mint bármikor a múltban. Ezért mondom azt, hogy légy optimista abban, amit csinálsz, de légy aktív állampolgár is. Cseréld le a villanykörtéid - mindenképp, de a törvényt is meg kell változtatni. A nemzetközi szerződéseket. Fel kell emelnünk szavunkat. Meg kell gyógyítanunk a demokráciánkat. A demokráciánk beteg."

 

Earth Day 2008 Highlights

 

Dokumentumfilm az Amerikai Egyesült Államokban nagyvárosaiban 2008-ban tartott Föld-napi rendezvényekről.

A filmet az EarthDay Television internetes tévéadó Earth Day nevű csatornáján tekinthetik meg.

Az adó többi csatornája:

• Globális felmelegedés (Global Warming),

• Cselekedj! (Get Active),

• Alternatív energia (Alternative Energy),

• „Zöldebb" élet (Greener Living),

• Szerzők (Authors), valamint

• Tanuljunk! (In The Classroom). (A filmeket itt tekinthetik meg.)

 

Más kapcsolódó anyagok

 

José Argüelles, aki az 1970-es Föld Napja egyik szervezője, majd a Planet Art Network (PAN - A Bolygó Művészeti Hálója) világbékemozgalom és a 13 Hónapos Holdnaptár elterjesztésén munkálkodó Foundation for Law of Time (FLT - Az Idő Törvénye Alapítvány) alapító tagja, a PAN tagjaihoz intézett leveléhez az alábbi mottót választotta:

„Sosem a fennálló rend elleni harccal lehet a dolgokon változtatni. Olyan új modelleket kell létrehozni, amelyek mellett a régi elsorvad." /R. Buckminster Fuller, Critical Path/

A teljes levél, magyar fordításban, itt olvasható.

 

A honlapon (valamint itt) megtekinthető Az élő mátrix című film is.

A szerző ajánlása:

 

„Az Élő Mátrix - a gyógyítás új tudománya, (teljes estés) filmben megismerhetjük azt a finoman átszőtt hálót, melyben az egészségünket befolyásoló tényezők rejteznek. Felfedezhetjük az egészségről alkotott legújabb elméleteket, az emberi test-mező kvantum fizikájától indulva a szív koherencián át az információs gyógyításig. Tudósok, pszichológusok, bioenergetikai kutatók és holisztikus gyógyítók osztják meg velünk tudásukat, élményeiket és felismeréseiket."

(Forrás: http://www.yv.hu/play_a_video.html?autostartvideoplaying=true&uploadedfileidhash=110ada38b52fb435762cf5ec43da4659)

 

 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one