Kérdését, véleményét, információit írja meg nekünk a következő címre:

alternativa.news@yahoo.com
 

Nagyvilág • Élő példa • Képzések • Közösségi kapcsolódás • Megtartó múlt

 
 

Április 7. Egészségügyi Világnap

Created 10-07-14 23:10 | Last change 10-07-14 23:16

Április 7. Egészségügyi Világnap (World Health Day)

1948-ban, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Első Közgyűlésén kezdeményezték az „Egészségügyi Világnap” bevezetését. 1950 óta az Egészségügyi Világnapot minden évben április 7-én ünneplik. A világnap üzenete minden évben a WHO által aktuálisan elsődleges fontosságúnak minősített kérdésre utal.

Az Egészségügyi Világnap hosszú távú programokat indít el, melyek jóval túlnyúlnak április 7-én.

Az Egészségügyi Világnap témája 2010-ben az „Urbanizáció és Egészség".A témaválasztást annak felismerése indokolta, hogy napjainkban a városiasodás nagyon nagy hatást gyakorol egészségi állapotunkra. Jelenleg több mint 3 milliárd ember él városban. 2007-ben haladta meg először a városlakók aránya a Föld lakosságának 50%-át. 2030-ra 10 emberből 6 várhatóan városlakó lesz, és ez a szám 2050-ig 7/10-re emelkedik. Az Egészségügyi Világnap alkalmából rendezett kampány során, 2010. április 7-11. között 1000 város rendez egészségvédő programokat és 1000 városlakó mutatja be sikeres egészségvédelmi tevékenységét a világon." (http://www.infomiskolc.hu)

Kapcsolódó filmek:

Hogyan éljünk 100 évig (magyar felirattal)

A szardíniaiak függőleges házakban élnek, fel-le járkálnak a lépcsőkön. Minden út a boltba, a templomba vagy barátokhoz egy-egy alkalom a gyaloglásra. Nem élnek komfortosan. Nincs egy gomb, ami elvégzi a munkát az udvaron vagy a házban. Ha tortát akarnak kikeverni, kézzel teszik. Ez olyan fizikai tevékenység, amely annyi kalóriát éget el, mint a futópad."


Aubrey de Grey azt állítja, az öregedés elkerülhető (magyar felirattal)

De vajon annyira nagy veszéllyel jár az öregedés megállítása, hogy az rosszabb, mint mindazok a problémák amiket az öregedés okoz? Rosszabb, mint szükségtelenül 100 000 embert ítélni halálra naponta? (...) Itt van egy érv, amit sokan erős ellenérvnek tartanak. Aggódnak a túlnépesedés miatt: „Ha megállítjuk az öregedést, senki nem hal meg", „vagy legalábbis sokkal kevesebben", „csak ha vigyázatlanul kelnek át az utcán", „És akkor csak kevés utódunk lehet", „és a gyerek sokaknak fontos". Ez igaz. (…) Hiszem, hogy ez dilemmát fog okozni. El kell dönteni, mit akarunk: alacsony születési, vagy magas halálozási rátát."

 

Az egészséged attól függ, hogy hol élsz (magyar felirattal)

Voltatok már valaha úgy, hogy ki kellett töltenetek azt a hosszú, A4-es méretű kérdőívet az orvosi rendelőben? (…) Újra és újra kitöltjük. Aztán kérdezgetnek az életviteledről és a családi egészségi hátteredről, kezelési történetedről, a műtéteidről, allergiádról... kihagytam volna valamit?

De az egyenlet ezen részét nem igazán értem. És nem hiszem, hogy a kezelő orvosaim jobban értenék az egyenlet ezen részét. Mit jelent az, hogy a környezetem? (…) Gondoljátok csak végig az életeteket ilyen szempontból. Rá fogtok jönni, hogy számos helyen töltöttétek el azt. Pihenéssel és munkával töltöttétek. És ha olyan vagy, mint én, akkor az életed szép nagy részét töltöd repülőn, mert utazol valahová. Szóval nem igazán egyszerű, amikor valaki azt kérdi < és hol töltöd az idődet? És hol teszed ki magad olyan kockázatoknak amiket talán nem is látsz?>>"
Évfordulók 2010. április 7-én

190 éve ezen a napon született Klapka György honvédtábornok, helyettes hadügyminiszter, a komáromi vár parancsnoka.

160 éve hunyt el (id). Ábrányi Emil földbirtokos, költő, újságíró, 1848-as politikus, miniszteri titkár, kormánybiztos.

140 éve Eötvös József vallás- és közoktatási miniszter törvényjavaslatot terjesztett a képviselőház elé a Műegyetemújjászervezéséről.

 

 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one