Kérdését, véleményét, információit írja meg nekünk a következő címre:

alternativa.news@yahoo.com
 

Nagyvilág • Élő példa • Képzések • Közösségi kapcsolódás • Megtartó múlt

 
 

Május második szombatja: Fair Trade, vagy Méltányos Kereskedelem Világnap

Created 10-07-14 22:49 | Last change 10-07-14 22:53

Május második szombatja: Fair Trade, vagy Méltányos Kereskedelem Világnap


Mi a méltányos kereskedelem, a fair trade?


A cikk teljes egészében a http://tudatosvasarlo.hu honlapon olvasható, az alábbiakban csupán részleteket közlünk az anyagból.
A méltányos kereskedelem (fair trade) gondolata a legutóbbi negyven év során alakult ki a nyugati világban, válaszul a felismerésre, miszerint a kereskedelemből és annak fejlődéséből származó hasznon nem minden ország, és azok lakosságának minden rétege osztozik méltányosan.

A méltányos kereskedelem lényege, hogy az általános világpiaci áraktól függetlenül olyan árban állapodnak meg a résztvevők, amely valóban kifejezi az előállítók anyagi és munkaráfordításait. A méltányos kereskedelemben részt vevő felek minden esetben egyedi árat alakítanak ki, figyelembe véve a mindenkori gazdasági és szociális, sőt, ökológiai körülményeket. Azokban az esetekben, amikor az áruk árát nemzetközi egyezmények határozzák meg (például kávé vagy kakaó), minimál árat alakítanak ki, mely a világpiaci árnál magasabb. Ezáltal a termelők olyan továbbfejlesztett termelési rendszereket és munkakörülményeket tudnak átvenni, amelyek mind a gazdák, mind a munkások, mind pedig és a környezet hasznára válnak.

 

Az egyenlőtlenségek csökkentéséért

A méltányos kereskedelem magasabb bevételt biztosít a fejlődő országok termelőinek… (folytatás)

 

A kézművesekért és a kistermelőkért

A méltányos kereskedelem például kifejezetten hasznos a leginkább mezőgazdaságban, kézműiparban dolgozó kistermelőknek, mivel ők a fejlődő országokban gyakran elszigetelt falusi területeken élnek, és nem termelnek elegendő mennyiséget ahhoz, hogy közvetlenül exportálni tudjanak... (folytatás)

 

A piaci biztonságért

A méltányos kereskedelem kezdeményezései közé tartozik az előre fizetés, valamint szerződéses kapcsolatokat alakíthatnak ki… (folytatás)

 

Fejlődő és fejlett országok között

A méltányos kereskedelem koncepciója leginkább a fejlett és fejlődő államok közti kereskedelemre vonatkozik. Nem releváns közvetlenül az EU-ban gyártott… (folytatás)

 

Civilek kezdeményezték

A méltányos kereskedelem kezdeményezései a nem-kormányzati, civilszervezetektől erednek. Ezek a vásárló választására hagyatkoznak… (folytatás)

 

A teljes cikk itt olvasható: http://tudatosvasarlo.hu/cikkek/192

 

 

Mit tehet Ön?

 

• Vásároljon fair trade terméket!

 

Bár Romániában kevés ilyen termék kapható, a hazai gazdákat segítjük, ha helyi, lehetőleg ökológiai körülmények között vagy hagyományos gazdaságban termesztett élelmiszert vásárolunk, közvetlenül a termelőtől.

 

• Ha Ön egy szervezetet képvisel, írja alá az Úton egy egészséges, fenntartható, méltányos és szolidáris Közös Agrár- és Élelmiszerpolitika felé felhívást!

Részletek a felhívásból:

Alulírottak meggyőződése, hogy az Európai Uniónak fel kell nőnie azokhoz a súlyos kihívásokhoz, melyekkel az európai mezőgazdasági és élelmezési szektor napjainkban szembenáll.

A mezőgazdaság és élelmiszertemelés több, mint félévszázadnyi iparosítását követően a fenntartható családi gazdálkodás és a helyi étkezési szokások egyaránt tért vesztettek Európában. Az élelmiszer-ellátás rendszere napjaink Európájában az olcsó fosszilis üzemanyagra épül, nem tekinti szűkös erőforrásnak a vizet és a termőföldet, és egy kalóriában, zsírban gazdag, gyümölcsben, zöldségben és gabonában szegény étrend kialakulását segítette elő a lakosság körében. Mezőgazdaságunk jövőjét a növekvő energiaköltségek, a természeti sokféleség drámai csökkenése, klímaváltozás, a csökkenő víz- és termőtalajkészletek veszélye árnyékolja be. (…)

Eljött az élelmiszer-önrendelkezés ideje: hisszük, hogy egy közös agrár- és élelmiszerpolitikának biztosítania és védelmeznie kell az uniós és tagjelölt országainak állampolgárainak cselekvési terét arra, hogy meghatározzák az élelmiszertermelést, -kereskedelmet és -fogyasztást érintő szabályozásukat, az alábbiakban részletezett alapelvek szerint:

Az új Közös Élelmezési és Mezőgazdasági Politika


1. Az élelmiszert egyetemes emberi jognak tekinti… (folyt.)

2. Az európai piac számára… (folyt.)

3. Támogatja az egészséges táplálkozási szokások elterjedését… (folyt.)

4. Kiemelt célja, hogy Európa minden táján megőrizze a mezőgazdasági tevékenységet… (folyt.)

5. Biztosítja a méltányos, hátrányos megkülönböztetéstől mentes feltételeket… (folyt.)

6. Tiszteletben tartja a globális és helyi környezetet…(folyt.)

7. Garantálja, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés génmódosítás-mentes maradjon…(folyt.)

8. Nem támogatja az ipari rendszerekben előállított bioüzemanyagok…(folyt.)

9. Biztosítja a teljes élelmiszerlánc átláthatóságát… (folyt.)

10. Csökkenti a hatalom koncentrációját… (folyt.)

11. Bátorítja a helyi, szezonális, minőségi termékek fogyasztását… (folyt.)

12. Forrásokat szentel annak, hogy a gyerekek megszerezhessék… (folyt.)

A felhívást ide kattintva írhatja alá: http://www.europeanfooddeclaration.org/declaration/hu


Egyéb információk a méltányos kereskedelemről:

http://www.fairtrade.org.uk/

http://www.oxfam.org/en/campaigns/trade

http://www.worldfairtradeday10.org/

 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one