Kérdését, véleményét, információit írja meg nekünk a következő címre:

alternativa.news@yahoo.com
 

Nagyvilág • Élő példa • Képzések • Közösségi kapcsolódás • Megtartó múlt

 
 

Március 21. Az erdők, valamint a planetáris tudat világnapja

Created 10-07-14 23:54 | Last change 10-07-14 23:56

Március 21. Az erdők világnapja

1971-ben az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági szervezete, a FAO jelölte ki március 21-ét, hogy az emberiség világszerte az erdők fontosságára emlékezzen. A választás a tavaszi napéjegyenlőségre, az erdők jelképes ébredésének napjára esett.
(Forrás: http://www.pannonrtv.com/PannonRTV/news.php?day.20090320)

A planetáris tudat világnapja

Amikor 1992-ben, a Magyarok Világtalálkozóján felmerült a Budapest Klub megalapításának gondolata, a bemutatkozást a világkiállítás idejére szervezték. Világkiállítás nem lesz, a testület azonban 1993 végén László Ervin amerikai-magyar rendszerfilozófus, a Római Klub egyik alapítója elnökletével megalakult, s mára az úgynevezett planetáris tudat szószólójává vált. (...)A Klub elnökétől, László Ervintől származó „planetáris tudat" kifejezés angol eredetije (planetary consciousness) nem egyszerűen globális gondolkodást, hanem globális tudatosságot az egész Földre kiterjedő felelősségtudatot jelent, azt a követelményt, amelyet László Ervin így fogalmaz meg: „Gondolkozz globálisan, cselekedj morálisan!". László Ervin, aki 1977-ben „Célok az emberiség számára: a globális közösség új távlatai" címmel írt jelentést a Római Klubnak, 1993-as (nemrég „Döntés előtt" címmel magyarul is megjelent) könyvében egyenesen ezt az alternatívát veti föl: a huszonegyedik században az emberiség vagy továbbfejlődik, vagy kihal. Ha rövid távú marad a gondolkodása, ha gazdasági, politikai, vallási, etnikai vagy más szempontból önző marad a szemlélete, ha „szakbarbár" marad a megközelítése, akkor menthetetlenül kipusztul majd, mint egykor a dinoszauruszok - véli a Budapest Klub elnöke. Aki szerint ugyanakkor mégiscsak van esély a fennmaradásra - feltéve persze, ha felismerjük a hosszú távú trendeket, s azokat figyelembe véve megtanuljuk kezelni az általa „ötödik megrázkódtatásnak" nevezett permanens válságot.

(Folytatás itt: http://www.gerlo.hu/gerloczy/planetaris_tudat.html)

 

Kapcsolódó anyagok:

 

László Ervin: Egy planetáris civilizáció alapjai

 

Az emberiség kollektív evolúciója döntő jelentőségű ponthoz közeledik: a világ mára gazdaságilag, társadalmilag és ökológiai értelemben egyaránt instabillá vált.

Ha továbbra is ragaszkodunk a modernkor racionalista, manipuláción alapuló civilizációjához, menthetetlenül egyre mélyebb szakadékot teremtünk gazdagok és szegények, fiatalok és öregek, tájékozottak és peremhelyzetbe szorultak, valamint az emberi társadalom és természeti környezet között. Planetáris otthonunkban csak akkor maradhatunk fenn, ha olyan világot teremtünk, amely jobban alkalmazkodik a magunk teremtette körülményekhez.

(Folytatás itt: http://www.talaljuk-ki.hu/index.php/article/articleview/1011/1/5/)

 

A Bölcsek Világtanácsa üzenete:

http://www.spiralscience.net/index.php/world-wisdom-council.html


 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one