Kérdését, véleményét, információit írja meg nekünk a következő címre:

alternativa.news@yahoo.com
 

Nagyvilág • Élő példa • Képzések • Közösségi kapcsolódás • Megtartó múlt

 
 

Október 1. a Vegetarianizmus Világnapja

Created 10-10-14 13:53 | Last change 10-10-14 13:56

Október 1. a Vegetarianizmus Világnapja

A Vegetarianizmus Napját 1977 óta tartják meg, az Észak-amerikai Vegetariánusok Szövetségének kezdeményezésére. 1978 óta, a Vegetariánusok Világszervezete jóváhagyás alapján, világszerte megünneplik, „a vegetarianizmushoz társuló életöröm és együttérzés, valamint az élet támogatásának a promotálása” céljából.

A vegetarianizmusról

 

A vegetarianizmus a nevéből eredően az a táplálkozási gyakorlat, amelyben mindenféle állatok (négylábúak, halak, madarak és ízeltlábúak) húsát, valamint mindenféle állati alapanyagot elvet az ember az étrendjéből. Ezen kívül a vegetarianizmus nemcsak táplálkozási gyakorlat, hanem egy kiterjedt eszmerendszer vagy világnézet, melyet az a fő törekvés jellemez, hogy az ember a lehetőségeihez mérten minél kevesebb állatnak okozzon szenvedést, különös tekintettel a tudatos, fejlett idegrendszerrel rendelkező állatokra.

A vegetarianizmus a modern társadalmakban a reform- vagy natúrtáplálkozási irányzatok egyike, így követői rendszerint nagy hangsúlyt fektetnek az egészség tudatos megőrzésére. Emellett a hústermelés ökológiai költségessége, illetve a nagyipari előállításhoz társuló jelentős környezetterhelés és környezetszennyezés következtében kapcsolatban áll a környezetvédelemmel; az állatok életminőségének, leölésének és tárgyként való kezelésének etikai aggályai miatt pedig szorosan összefonódik az állatvédelemmel és az állatjogi mozgalommal is.

(a Wikipédiából)

A vegetarianizmus fontosabb formáiról itt olvashatnak.

 

A Vegetariánus Tudatosság Hónapja

 

Októbert a Vegetariánus Tudatosság (Vegetarian Awareness Month), illetve az Élet iránti Tisztelet (Reverence for Life month), a Vegetariánus Táplálkozás Hónapjaként (Month of Vegetarian Food) is számontartják.

Ebben a hónapban a vegetarianizmushoz kötődően az alábbi napokat tartják meg:

 

• október 1. - A Vegetarianizmus Világnapja (World Vegetarian Day)

• október 2. - A Tenyésztett Állatok Világnapja (World Farm Animals Day - WFAD)

• október 4. - Assisi Szent Ferenc, az állatok és a természet védőszentjének, a ferences rend megalapítójának a napja

• október első (teljes) hete (amely magábafoglalja Assisi Szent Ferenc napját is) - Imahét az Állatokért (World Week of Prayer for Animals)

• október 16. - Élelmezési Világnap (World Food Day)

• november 1. - A Vegán Táplálkozás Világnapja (World Vegan Day)

 

Kapcsolódó anyagok:

 

Mark Bittman: Mi a rossz abban, amit eszünk

 

„Amíg a sok intelligens ember arra koncentrál, hogy az ételek bioételek-e vagy helyben termesztettek-e, vagy hogy jól bánunk-e az állatokkal a legfontosabb ügyekkel nem foglalkozunk. Kérem, ne értsék félre, amit mondok. Szeretem az állatokat, és nem gondolom, hogy az normális, hogy iparosítjuk a szaporításukat, és használati tárgyakként termeljük őket. Nem lehet az állatokkal jól bánni, amikor 10 milliárdnyit ölünk meg belőlük évente. Ez a számunk. 10 milliárd. Ha felfűznénk őket egy kötélre, a csirkéket, teheneket, disznókat és bárányokat ötször érnének el a Holdig és vissza. (…) És ez csak az Egyesült Államok. Miután túl sok ilyen állatot fogyasztunk, ezzel üvegházhatást és szívbetegségeket okozva, az állatokkal való bánásmód csak valami olyan, mely elvonja a figyelmünket a lényegről. Inkább meg kellene néznünk, mennyi állatot ölünk meg azért, hogy megegyük őket és azután aggódhatunk azon állatok jobb sorsáért, amelyek megmaradnának."

 

Graham Hill: Miért vagyok hétköznapi vegetáriánus

 

„Valóban bármelyik indok elég lenne, hogy vegetáriánus legyek. Mégis tovább tömtem magamba a jó öreg marhasültet.

Miért halogattam a dolgot? Rájöttem, hogy egy kétoldalú választás elé kerültem. Vagy húsevő vagyok, vagy vegetáriánus. Szerintem erre még nem álltam készen. Képzeljék el az utolsó hamburgerüket. (Nevetés) A józan eszem, a jó szándékaim összeütközésbe kerültek az ízlelőbimbóimmal. Úgyhogy későbbre halasztottam a dolgot. És nem meglepő módon, a később sosem jött el. Ismerősen hangzik?"

 

Ajánlja ismerősének ezt a cikket:

 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one