Kérdését, véleményét, információit írja meg nekünk a következő címre:

alternativa.news@yahoo.com
 

Nagyvilág • Élő példa • Képzések • Közösségi kapcsolódás • Megtartó múlt

 
 

Rabok legyünk vagy szabadok?

Created 09-12-28 18:38 | Last change 10-01-11 22:21

Rabok legyünk vagy szabadok?

Beszélgetés Takáts Péter szervezetfejlesztő szakemberrel ember és hatalom jelenlegi kapcsolatáról
Főbb gondolatok:

• Az emberek feltétel nélküli bizalma a hatalom iránt megszűnt. „Már nem azok a beavatott uralkodók vannak, akik a hatalmukat a népük javára fordítják, hanem azok a politikusok, akik hatalom- és pénzorientáltak. Ezért (...) amikor az állam úgy csinál, mintha segíteni akarna, ők emögött mindig valamilyen szándékot keresnek. (...) Az emberek úgy gondolják, hogy az állam nem gondoskodni akar róluk, hanem rabszolgát akar belőlük csinálni.”

• A 90-es években született „A győztes mindent visz”-társadalom (The Winner-Take-All Society) című tanulmány szerint: „a technikai fejlődés következtében nagyon gyorsan el fogunk jutni oda, hogy a társadalom tagjainak a 20%-a is elegendő lesz ahhoz, hogy azokat a javakat, amik szükségesek, megtermeljük, és tulajdonképp a 80%-nak nem lesz munkája. (...) Ezzel a maradék 80%-kal valamit csinálni kellene.” – amerikai „Mátrix”-forgatókönyv versus európai gondolat;

• „Mi történt 97-ben?” „Ahhoz, hogy ezt megértsük, két évvel előbbre vissza kellene menni, 95 szeptemberéig, amikor Párizsan összegyűlt, első indulásban, a világ 25 legnagyobb országának a politikai és gazdasági vezetője – pénzügyminiszterek, miniszterelnökök –, és az OECD-nek a székházában, egy pincében lévő tárgyalóban kezdtek el beszélni, (...) ezek mellett a politikai vezetők mellett ottvoltak a multinacionális vállalatoknak, a világ legnagyobb multi-vállalatainak a vezetői is (...), ez a tárgyalássorozat egy szerződésnek az aláírása érdekében jött létre. (...) Ennek a szerződésnek az a lényege, hogy a világon működő nagy multinacionális vállalatoknak egy olyan speciális, különleges jogot biztosított volna – szerencsére csak < > –, amely szerint szabadon megtehetnek bármit, sőt, beperelhetnek egy választott bíróság előtt minden nemzeti kormányt, aki az ő profitszerzési lehetőségeiket korlátozza.”

• A civil ellenállás történetéről – „The Battle of Seattle”; WTO vs. nemzeti államok;

• „Egy pénz- és hatalomorientált embertől nem lehet elvárni, hogy ember-orientált legyen (...), ezek az emberek szívfájdalom nélkül (...) vetnének vissza mindenki mást a XIX. századba vagy a középkorba csak azért, mert a szabadpiac, szabadverseny, szabadkereskedelem megkívánja, hogy mi rabszolgák legyünk, ők pedig a rabszolgatartók. (...)”;

• „A szeptember 11-i esemény – mindegy, hogy hogy történtek, ki szervezte, mennyit kaszált rajta, illetve mi történt ott – gyakorlatilag nem volt más, mint egyfajta teszt, vizsgálata annak, hogy (...) azok, akik négy évvel azelőtt az MAI-t megbuktatták, milyen tudati állapotban vannak (...) az a manipuláció, ami a tévében, újságban, rádióban és mindenben volt (...) mennyire volt hatékony.”

• „Az ismeretelméleti válság a legnagyob veszély a jelenlegi hatalom birtokosai számára, hiszen megkérdőjeleződik az ő hatalmuk, és a gazdasági válságból esetleg hatalmi válság, vagy az ő számukra politikai válság fog bekövetkezni.”

• „Mit lehet tenni ezek után?”


A beszélgetést az alábbi linken hallgathatják meg:

Ajánlja ezt a hírt ismerősének:

 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one