Kérdését, véleményét, információit írja meg nekünk a következő címre:

alternativa.news@yahoo.com
 

Nagyvilág • Élő példa • Képzések • Közösségi kapcsolódás • Megtartó múlt

 
 

Csokis mese

Created 10-10-03 21:20 | Last change 10-12-29 15:37

Csokis mese

Anya kiment a boltba és vásárolt tejet, kenyeret, meg egy tábla csokoládét. Mikor belépett a házba, odaadta a csokit Barninak, hogy ossza el igazságosan. Barni kibontotta a papírt és megszagolta a tábla csokoládét. Nugátkrémes, nagyon jó illatú csoki volt . Megszámolta, összesen tizenkét kockából állt.
- Nem lesz nehéz elosztani, mert már első osztályos vagyok és jól tudok számolni - gondolta Barni.
Kicsit még gondolkozott, majd három egyforma darabra törte a csokit.
- Négy kocka Anyának, négy Apának, négy pedig nekem!
Anya elégedett volt és cuppanós puszit nyomott a Barni fejére.
- Ügyes vagy, amiért Apára is gondoltál. Biztosan örülni fog, ha hazaérkezik.
Barni tovább rajzolgatott az asztalánál, és közben elmajszolta a négy kocka csokit. Anya tovább dolgozott a saját íróasztalánál, és közben ő is elmajszolt három kocka csokit. Csak Apa négy kockája virított az ezüst papíron. Barni abbahagyta a rajzolást, felpillantott. Nagyon jó illata van ennek a csokinak és én még mindig csokiéhes vagyok - gondolta.
- Anya, kaphatok még egy kockát? - kérdezte halkan.
Anya odaadta az utolsó kocka csokiját, és Barni egyből be is kapta. De a csokiéhsége nem múlt el. Mivel első osztályos volt, és már egészen jól tudott számolni, a következőt gondolta:
- Eloszthattam volna másképpen is: fele a gyerekeké, fele a felnőtteké. Mivel gyerek csak én vagyok, én hat kockát kapok. Apa és Anya felnőttek, ők is hat kockát kapnak. Három az anyáé, három az apáé. És ez így igazságos, mert én gyerek vagyok, és nekem még fejlődnöm kell.
- Anya, arra gondoltam, hogy másképp osszuk el: fele a gyerekeké, fele a felnőtteké.
Anya dolgozott, és nem nagyon figyelt Barnira.
- Anya, ugye, hogy nekem még fejlődnöm kell?
- Persze, persze - mormogta anya, miközben rögtönzéseket javított.
Barni nagyot sóhajtott és elvett két kocka csokit az Apáéból. Egy-kettő lecsúszott a két kocka nugátkrémes csoki a Barni torkán. De az igazat megvallva nem nagyon csillapította csokiéhségét. Amikor ismét felnézett, ugyanúgy kívánta a csokit, mint az előbb. Gondolkodni kezdett. Ha nekem volna két kocka csokim és Apának egy sem, biztosan odaadnám neki az egyiket!
- Anya, szerinted ha Apának volna két kocka csokija, és nekem nem volna egy sem, ő ideadná nekem az egyiket?
- Persze, hogy odaadná - mondta Anya anélkül, hogy felnézett volna a rögtönzésekből.
Barni nagyot sóhajtott, és bekapott még egy kocka csokit. Most már csak egyetlen kocka csoki virított a sztaniol papíron. De láss csodát, Barni csokiéhsége még most sem múlt el.
Ekkor arra gondolt, hogy ha Apának egyetlen kocka csokija volna, és látná, hogy Barni ennyire, de ennyire kívánja, akkor vajon nem adná neki? De nem kérdezett semmit Anyától, csak tovább bámulta az utolsó kocka csokoládét. Aztán arra gondolt, hogy Apa hazajön éhesen és fáradtan, és mennyire fog örülni annak az egy kocka finom csokinak. De mi van, ha nem így lesz? Lehet, hogy Apa hazajön éhesen és fáradtan, meglátja az egy kocka csokoládét árválkodni a papíron, és elszomorodik. Azt fogja mondani, hogy „csak ennyit hagytatok nekem?" Nem, nem szabad Apát így elszomorítani. És ahogy idejutott gondolatban, hamm, be is kapta az utolsó kocka csokit.

Sorozatunkat a kolozsvári Waldorf iskola tanítványainak, illetve az iskola által rendezett nyári táborban résztvevő gyerekeknek a rajzai illusztrálják.

Egy idő után Anya furcsa hangra lett figyelmes. Szortyogás volt, meg valami csepegés, mintha olvadna az eresz a háztetőn és egy-egy vízcsepp esne a járdára.

De mintha ez a járda sztaniolból lenne, zörög minden csepegésnél! Barnira nézett, aki nagy kövér könnycseppeket potyogtatott a sztaniolra. A könnycseppek megolvasztották már az utolsó kockából maradt pici csokimorzsát is.

- Mi a baj, Barnim?

Barni csak hüppögött, nem tudott beszélni. De Anya hamar rájött a történtekre.

- Megetted az Apa csokiját?

Barni bólintott, amitől újabb két könnycsepp hullott a sztaniolra.

- És legalább jól esett?

Barni megrázta a fejét, amitől egy kisebb zápor zúdult a sztaniolra. Aztán Anyához szaladt és az ölébe fúrta a fejét.

- Ajajaj. Mit tegyünk most, Barni? - sóhajtott Anya.

Este hazaérkezett Apa. Megpuszilta Anyát és Barnit, és egy nagy tábla csokit nyomott a Barni kezébe.

-  Barni fiam, te már első osztályos vagy, oszd el te a csokit!

Barni Anyára nézett. Anya mosolygott és bólintott. Barni nagyot sóhajtott, kibontotta a csokit. Tizenkét kockából állott. Barni fogta és három egyenlő részre törte. Később Apa is leült a számítógépe elé, dolgozott, és közben bekapott egy-egy kocka csokit. Már csak két kocka csokija volt, amikor kiment inni egy pohár vizet. Mikor visszajött, négy kocka csoki virított a sztaniolon.

- Hm, mintha kevesebb lett volna az előbb - mondta Apa, és vidáman bekapott újabb két kocka csokit. Később kiment a fürdőszobába, és amikor visszajött... láss csodát! Megint négy kocka csoki volt az asztalon! Azt nem is vette észre, hogy közben Barni asztaláról elfogyott az összes kocka. De Barni csöppet sem búslakodott.

- Alighanem valami varázscsokit vettem! Nem akar elfogyni - álmélkodott Apa, aztán gyanakvóan Anyára, majd Barnira nézett.

Anya és Barni összekacsintottak és felnevettek. Varázscsoki, az egyszer biztos!

 

(Zágoni Balázs: Barni és a lányok, Koinónia, 2009.)

 


Kedves Gyerekek!

Ha tetszett a történet, olvassátok el a Mesesarokbantalálható többi mesét is.


Zágoni Balázs: Barni és a lányok

 

Schmail Róza rajzaival

 

A Barni-sorozat harmadik darabjában nem csak Barnit láthatják viszont "barátai", hanem megismerkedhetnek húgaival, Hannával és Dorkával is. A két könyvből - Barni második könyve és Ikrek könyve - álló kötet nyomon követi az immár iskolás Barni kalandjait, repülők, buldózerek, görkori-forradalmak, iskolás élmények, önálló megvalósítások világába enged bepillantást, majd a kistestvérek megszületésének varázsa, az együtt játszás forgataga, a közös csínytevések és az ikrek szimpatikus, sajátos világa ragadja magával az olvasót. 

 

A kötet megrendelhető a Koinónia Kiadónál


Koinónia Kiadó

400371 Kolozsvár

Szélső (Mărginaşă) u. 42. sz.

office@koinonia.ro

www.koinonia.ro

 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one