Kérdését, véleményét, információit írja meg nekünk a következő címre:

alternativa.news@yahoo.com
 

Nagyvilág • Élő példa • Képzések • Közösségi kapcsolódás • Megtartó múlt

 
 

New Yorkos mese

Created 10-10-03 23:02 | Last change 10-12-29 15:36

New Yorkos mese

Szombat délelőtt volt, Anya ruhákat teregetett a kis kádból, Apa pedig felporszívózta a nappalit. Aztán a gyerekszoba következett, úgyhogy Barni, Dorka és Hanna kijöttek a nappaliba. Apa bevitte a porszívót és kihozta a három gyerekszéket, hogy ne kelljen azokat kerülgetni porszívózás közben. Letette Anya kis kádja mellé, aki ekkorra már befejezte a teregetést és a hálószobában a ruhás szekrényt rendezte. Dorka és Hanna besurrantak Anyához, mert nagyon szerettek a ruhák között turkálni, és azt gondolták, hogy a ruharendezés és ruhaturkálás egy és ugyanaz. Hanna fel is húzta a fejére Apa pizsamáját, Anya zöld sálját pedig a derekára kötötte. Eközben Barninak remek ötlete támadt a nappaliban: fogta a három kisszéket és beletette a műanyag kádba. Ezzel el is készült az óceánjáró hajó.
- Hanna, Dorka, gyertek, mindjárt indul a hajó New Yorkba!
Hanna kiszaladt, fején Apa pizsamája, derekán Anya sálja. Beült Barni mellé a hajóba.
- Dúúú, dúúú! Dorka, gyere már, nem hallod, hogy szól a hajókürt?
De Dorka felvette Anya egyik hosszú ujjú ingét, és most a gombokkal küszködött, amiket nehezen ért el, mert a hosszú ujjból alig tudta kidugni a kezét.
- Dorka, itt maradsz, ha nem sietsz!
- Dojka, gyeje a hajója! - kiabált Hanna is, de hiába, Dorka se nem látott, se nem hallott, csak gombolt. Sajnos nem lehetett tovább várni, a hajónak pontosan kellett indulnia, ezért Barni beindította a hajócsavart, és két lábával elkezdte tolni a kádat a nappali szőnyegére, vagyis ki a nyílt vizekre.
Dorka csak ekkor szaladt ki a nappaliba, de gyorsan meg is torpant ott, ahol a szőnyegen a barna minta véget ért és a kék foltok kezdődtek.
Anya megörült, hogy most már nyugodtan tudja rendezni a ruhákat, de öröme nem tartott sokáig. Valami furcsa hangra lett figyelmes, ami nem a porszívó volt. Kiment a nappaliba, ahol Dorka a „parton" állt és hangosan zokogott.
- Miért itatod az egereket, édes lányom? - kérdezte Anya.
- Me...Ba... Ha...Do...ha... - mondta Dorka, de csak a hüppögést, a szipákolást és a nagy bánatot lehetett megérteni.
- Sajnos lemaradt a hajóról - kiabálta Barni immár a konyhaajtóból, vagyis New Yorkból. - Mi többször hívtuk, de nem jött.
- Szaladj oda, Dorka, ülj be te is! - mondta Anya.
Dorka nem mozdult, Barni és Hanna gondterhelten ingatták a fejüket.
- Az nem lesz jó - sóhajtott Barni -, mert mély az óceán és még belefullad.
- Bejefujjad.. - ráncolta a homlokát Hanna is. Dorka megint rázendített a sírásra.
- És nem tudnátok érte visszajönni? - érdeklődött Anya.
- Sajnos nem, mert menetrend szerint csak jövő héten indul vissza a hajó.
- Aha, és mikor lesz a jövő hét?
Barni kicsit gondolkodott.
- Pontosan nem tudom, de azt hiszem, csak délután.
- Hát akkor itt más segítségre lesz szükségünk - mondta Anya, és bement a gyerekszobába.
A nappaliból csak annyit lehetett hallani, hogy a porszívózúgás abbamarad. Kisvártatva megjelent Apa, fején egy sisakkal, kezébe a porszívóval, de az most inkább valami más volt, mint porszívó.
- Dorka, akarod, hogy repülővel elvigyelek Barniék után New Yorkba?
Dorka abbahagyta a hüppögést és gyorsan bólintott. Apa letette a porszívót a kifutóra, Dorka pedig gyorsan felült rá. Apa mögéje ül, fejébe nyomta Barni biciklis sisakját, és szorosan átölelte.
- Kapaszkodj, megkaptuk a felszállási engedélyt és indulunk.
Anya bekapcsolta a porszívót, és megadta a felszállási engedélyt. És akkor Apa is elkezdte tolni a porszívót a lábával és a levegőbe emelkedett. Máris az Atlanti óceán felett repültek.
- Látod ott messze azokat a felhőkarcolókat? Az New York. És azt a nagy hajót? Az a Barniéké.
Mikor leszálltak New Yorkban, Dorka már mosolygott.
- Gyere Dorka, épp egy sétahajózásra indulunk, ülj be te is! - mondta Barni.

Sorozatunkat a kolozsvári Waldorf iskola tanítványainak, illetve az iskola által rendezett nyári táborban résztvevő gyerekeknek a rajzai illusztrálják.

- Mindjájt köjbehajózzuk az egész jakást! - kiabált Hanna.

Dorka beült a hajóba, Apa elbúcsúzott és a levegőbe emelkedett, hogy ebéd előtt még a hálószobát is ki tudja porszívózni. A jövő heti járattal, ami végül is pont ebéd előtt indult, Barni, Hanna és Dorka is hazaértek New Yorkból. A vacsoránál pedig mindent részletesen elmeséltek Anyának és Apának.

 

(Zágoni Balázs: Barni és a lányok, Koinónia, 2009.)Kedves Gyerekek!

Ha tetszett a történet, olvassátok el a Mesesarokbantalálható többi mesét is.


Zágoni Balázs: Barni és a lányok

 

Schmail Róza rajzaival

 

A Barni-sorozat harmadik darabjában nem csak Barnit láthatják viszont "barátai", hanem megismerkedhetnek húgaival, Hannával és Dorkával is. A két könyvből - Barni második könyve és Ikrek könyve - álló kötet nyomon követi az immár iskolás Barni kalandjait, repülők, buldózerek, görkori-forradalmak, iskolás élmények, önálló megvalósítások világába enged bepillantást, majd a kistestvérek megszületésének varázsa, az együtt játszás forgataga, a közös csínytevések és az ikrek szimpatikus, sajátos világa ragadja magával az olvasót. 

 

A kötet megrendelhető a Koinónia Kiadónál


Koinónia Kiadó

400371 Kolozsvár

Szélső (Mărginaşă) u. 42. sz.

office@koinonia.ro

www.koinonia.ro

 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one