Kérdését, véleményét, információit írja meg nekünk a következő címre:

alternativa.news@yahoo.com
 

Nagyvilág • Élő példa • Képzések • Közösségi kapcsolódás • Megtartó múlt

 
 

Mozgósítás a civilizáció megmentésére

Created 11-05-01 22:36 | Last change 11-05-01 23:30

Lester R. Brown

 

A B-4.0 TERV. Mozgósítás a civilizáció megmentésére

 

(Részlet)

 

 

Mit tehet az átlagember?

 

Az egyik nekem leggyakrabban feltett kérdés így hangzik: „És én mit tehetek?" Az emberek gyakran azt várják el tőlem, hogy beszéljek nekik az életmód megváltoztatásáról, az újságpapír újrahasznosításához vagy arról, hogy cseréljék ki az elektromos égőiket. Ezek nélkülözhetetlen lépések, de távolról sem elegendőek. Most át kell alakítanunk a globális gazdaságot-mégpedig gyorsan. Ez azt jelenti, hogy politikailag aktivizálni kell magunkat, és dolgoznunk kell azért, hogy a szükséges változások megvalósuljanak. Civilizációnk megmentése nem nézők számára kitalált sportlátványosság.

Tájékozódjon és olvasson a problémákról! Ha meg akarja tudni, hogy mi történt olyan korábbi civilizációkkal, amelyek környezetvédelmi nehézségek miatt kerültek bajba, olvassa el Jared Diamond könyvét („Összeomlás-Tanulságok a társadalmak továbbéléséhez"), Ronald Wright munkáját („A Short History of Progress"-t) vagy Joseph Tainter művét („The Collapse of Complex Societies"). Ha könyvemet hasznos olvasmánynak találta, adja kölcsön másoknak is. A B 4.0 terv (Mozgósítás a civilizáció megmentésére) ingyen letölthető az Earth Policy Institute honlapjáról (http://www.earthpolicy.org).

Válaszon ki egy Ön számára fontos problémát, pl. az adóterhelés átalakítását, az alacsony hatékonyságú izzók betiltását, a szénerőművek üzemeltetésének fokozatos megszüntetését vagy azt, hogy lakókörnyezetében gyalogos- és kerékpár-barát utcák legyenek, vagy csatlakozzon egy olyan csoporthoz, amely azért dolgozik, hogy a világ népességszáma stabilizálódjon. Létezhet-e annál izgalmasabb és felemelőbb feladat, mint a civilizáció megmentéséért cselekedni.

Dönthet úgy, hogy egyedül akar tevékenykedik, de úgy is, hogy megszervezi az Önhöz hasonló gondolkozású emberek csoportját. Azzal kezdheti tevékenységét, hogy elbeszélget másokkal, hogy kiválasszon egy problémát vagy egy problémakört, amellyel foglalkozni fog.

Lépjen kapcsolatba a megválasztott önkormányzati vagy törvényhozási képviselőjével. Az Ön témaválasztásától függetlenül, a politika két döntő fontosságú kihívással szembesül: az adóterhelés átstrukturálása és a költségvetési prioritások átrendezése. Küldjön levelet vagy emailt megválasztott képviselőjének arról, hogy szükség van az adózás átalakítására oly módon, hogy a jövedelemadókat csökkentik, a környezetvédelmi adókat pedig megemelik. Emlékeztesse képviselőjét: ha nem könyveljük le tevékenységeink költségeit, akkor lehet, hogy rövid távon (akár egy pilótajáték résztvevői) úgy érezzük, hogy jól mennek a dolgok, ám ez a mentalitás hosszú távon összeomláshoz vezet.

Tájékoztassa politikai képviselőit arról, hogy egy olyan világ, amely évente több mint 1000 milliárd dollárt költ hadikiadásokra egyszerűen elvesztette a realitásérzékét, mivel nem ad választ a jövőnk legsúlyosabb fenyegetéseire. Tegye fel politikai képviselőinek a következő kérdést: Tényleg értelmetlen kiadás-e évi 187 milliárd dollárt, tehát a B-terv költségvetését arra fordítani, hogy megmentsük civilizációnkat? Kérdezze meg tőlük: Túlságosan költséges-e, ha civilizációnk megmentése érdekében a világ összes hadikiadásainak egy nyolcadát más célokra fordítjuk? Végül emlékeztesse ezeket a képviselőket arra, hogy az Egyesült Államok a II. világháború folyamán hogyan mozgósította az erőit.

A legfontosabb: ne becsülje le azt, amit megtehet. Ahogy az antropológus Margarete Mead egyszer rámutatott: „Sose kételkedj abban, hogy az aggódó állampolgárok egy kicsi csoportja képes-e megváltoztatni a világot. Valójában mindig is csak egy ilyen csoport volt képes erre."

Ezenfelül nem árt, ha politikai erőfeszítéseinek azzal is nyomatékot ad, hogy változtat az életmódján. Ám ne feledje: ez az életmódváltozás csak kiegészíti, de nem helyettesíti a politikai cselekvést. Richard Register várostervező elmeséli, hogy találkozott egy kerékpározást népszerűsítő barátjával, akin épp egy póló volt a következő szöveggel: „Épp most fogytam 1600 kilót. Kérdezd meg, hogyan voltam képes erre!" Megkérdeztem és azt felelte, hogy éppen most adta el az autóját. Ha az ember egy 1600 kilós gépkocsit egy 10 kilós kerékpárra cserél, ez nyilvánvalóan drámai mértékben csökkenti az energiafelhasználást, de az anyagfelhasználást is 99 százalékkal csökkenti, és így közvetett módon további energiát takarít meg."

Az étrend megváltoztatása is számít. Már korábban volt szó arról, hogy a vörös húsokban gazdag étrend és növényalapú étrend éghajlatra gyakorolt hatása között. Megtudtuk, hogy a vörös húsokban gazdag étrend és a növényi étrend közötti eltérés durván ugyanolyan különbséget jelent, mintha egy benzint faló Chevrolet Suburban terepjáróból átülnénk egy rendkívül üzemanyag-hatékony Toyota Prius benzin-hibrid meghajtású gépjárműbe. Ha a zsírokban gazdag, állati eredetű élelmiszereket gyakran fogyasztó embertársaink a tápláléklánc alacsonyabb fokain álló élelmiszerekből álló étrendre állnak át, ezzel saját maguknak és a civilizációnak egyaránt jót tesznek.

Ezen kevés kellemetlenséggel járó, ám egészségügyi szempontból annál inkább hasznos életmódváltozáson kívül az áldozatvállalásra is gondolhatunk. A II. Világháború során a hadkötelezettség azt jelentette, hogy fiatal férfiak millióitól várták el, hogy akár életüket is kockára tegyék. Nekünk azonban nem kell az életünket kockáztatnunk, mikor a civilizáció megmentéséért küzdünk. Tőlünk csak azt várják el, hogy politikailag aktivizálódjunk és változtassunk az életmódunkon. A II. világháború során Roosevelt elnök gyakran kérte az amerikaiaktól, hogy változtassanak az életmódjukon. Feltehetjük magunknak a kérdést: időnkkel, pénzünkkel és fogyasztáscsökkentéssel hogyan tudunk most hozzájárulni civilizációnk megmentéséhez.

A választás a mi kezünkben van - az Önében és az enyémben. Maradhatunk annál, hogy a dolgok menjenek tovább a szokásos kerékvágásban, tehát működtethetünk egy olyan gazdaságot, amely folytatja saját ökológiai alapjainak felemésztését egészen addig, amíg saját magát is elpusztítja, vagy elfogadhatjuk a B-tervet, és az a generáció lehetünk, amely irányt változtat, és a világot a fenntartható fejlődés pályájára állítja. A mi generációnk fogja eldönteni, hogy melyik úton indulunk el, de választásunk következményei, az összes utánunk következő generáció sorsát is befolyásolva, hatással lesznek a földi életre.

 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one